Henkilökohtaisen, kiistattoman korkeatasoisen taiteellisen uransa rinnalla Aaltokoski on toiminut laaja-alaisesti taiteenalansa parissa mm. koreografian professorina, pedagogina koti- ja ulkomailla sekä kulttuuri- ja taidepoliittisena vaikuttajana. Lisäksi hän on toiminut Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellisena johtajana 1995–1998 ja 2010–2012, sekä jälleen 2017–2022.
Aaltokoski on yksi tanssitaiteen valtionpalkinnolla palkitun Nomadi-tuotannon perustajajäsenistä. Taiteen Keskustoimikunta nimitti hänet taiteilijaprofessorin virkaan v. 2003. Tasavallan Presidentti myönsi Aaltokoskelle v. 2013 Pro Finlandia -mitalin, joka on suomalaisille poikkeuksellisen ansioituneille taiteen ja tieteen tekijöille vuodesta 1945 myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki.
”Koreografisen ajatteluni ytimenä on inhimillinen olemassaolo, ihmiskeho ja sen tuottama liike. Jo liike itsessään riittää teoksen tekemisen lähtökohdaksi. Ajatuksen taustalla on omaksumani holistinen käsitys ihmisen kokonaisvaltaisuudesta, jossa kehokin on ”ajatteleva”. Kehossamme on tallentuneena oma elämänhistoriamme. Solu- ja geenitasolla kehoon on tallentunut lajin koko evoluutio.
Ihmiskeho on liikkeiden ja erilaisten liikelaatujen varastona ja tuottajana loputon runsaudensarvi, josta kykenemme elinaikanamme löytämään ja saamaan haltuun vain pienen murto-osan.”
— Alpo Aaltokoski